Friday 14 March 2014

KOMPONEN KHASIAT BUAH MANGGIS


Besi, Serat, Kalsium, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Kalium, Vitamin B2(Riboflavin), Protein, Katecin/tannin, Fosforus, Natrium, Vitamin B1(Thiamin), Vitamin B12, Vitamin B3(Niacin), Vitamin B6, Biotin, Folate, Mangan.

Kajian menunjukkan manggis mengandungi sebatian unik bernama XANTHONE yang mempunyai ciri ANTIOKSIDA yang tinggi serta baik untuk kesihatan.“Kajian menunjukkan bahan aktif Xanton mempunyai kesan positif kepada keseluruhan sistem badan,” menurut Penyelidik J.Frederick Templeman, M.D. “Dari penambahan tenaga untuk melindungi sistem dalam tubuh dari kerosakan radikal bebas, Xanton menyampaikan faedah yang luas.” Xanton merupakan sebahagian daripada super antioksida yang paling mujarab.

Xanthone merupakan satu komponen aktif biologi unik yang mempunyai ciri-ciri antioksida. Terdapat lebih 200 xanthone dan 40 daripadanya terdapat pada kulit (pericarp) manggis. Tiada sumber lain yang mempunyai kuantiti seperti ini melainkan buah manggis.

Penyelidikan terhadap xanthone menunjukkan, ia memberi kesan positif pada keseluruhan sistem badan, daripada menambah tenaga untuk menghalang daripada kerosakan radikal bebas serta memberi faedah yang sangat luas.

Dua jenis xanthon yang paling baik dalam manggis adalah Alpha Mangostin and Gamma Mangostin. Menurut jurnal professional seperti Free Radical Research, Journal of Pharmacology,dan the Indian Journal of Experimental Biology, xanthon-xanthon memberi kesan yang baik untuk kesihatan jantung,bertindak sebagai antibiotik semulajadi, antiviral, anti radang, anti mikrob, anti alahan, anti kanser, dan merupakan antioksida yang paling hebat di alam

Antioksida merupakan molekul atau atom yang mempunyai elektron yang berlebihan. Bahan antioksida ini dapat meneutralkan dan menstabilkan radikal bebas serta dapat mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Antioksida boleh didapati daripada Vitamin C dan E serta sistem pertahanan badan, tetapi ia tidak dapat menandingi kehebatan antioksida daripada tumbuhan seperti Manggis.

Bahan ini bertindak menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menghambat terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif.

Dr. James Duke yang telah bekerja bersama USDA selama 35 tahun telah merumuskan lebih 138 ciri-ciri dan khasiat manggis, dan sebahagiannya dalah seperti berikut;

>Anti radang demam/sakit kepala, Anti tumor, Anti kanser, Anti Parkinson/strok, Anti fatigue ( memberi tenaga), Anti bakteria, Anti virus
>Anti kulat, Anti depressant (tekanan atau stress), Anti diarrhea (cirit birit), Anti Alzheimer, Menghalang jangkitan kulat dan bakteria
>Menurunkan kolesterol, Menurunkan darah tinggi ( hiper tension), Menurunkan kandungan gula dalam darah, Melindungi jantung
>Menyokong fungsi sendi dan tulang rawan, Mencegah penyakit tulang ( Osteoporosis), Anti penuaan,
>Anti neuralgic (mengurangkan kesakitan saraf), Menghalang penyakit berkaitan mata seperti katarak dan glukoma
>Mengubati penyakit kulit seperti jerawat,Membantu kesihatan gusi, Melancarkan sistem penghadaman, Mencegah sembelit
>Melincinkan dan mencantikkan kulit.


Published by
Herba Sehat Malaysia
SMS/WA/CALL011-365-387-52
Link Facebook
Herba Sehat Malaysia




No comments:

Post a Comment